שבוע גזר נוף ילדותי השני

בשנה שעברה הושקה יוזמת 'נוף ילדותי' ביישובי המועצה, במטרה לחבר בין קהילות היישובים ושכבות הגילים במועצה על בסיס ההיסטוריה המשותפת שלנו כאן במרחב, השזורה סיפורים מעוררי השראה. היוזמה, שצמחה באגף החינוך, מתוך תפיסת החשיבות והרצון להרחיב את החיבור בין האדם למקום בו הוא חי, התבססה על התובנה האופיינית לגזר שאי אפשר להסתפק רק בתיאורים ובסיפורים תיאורטיים, ואין כמו מגע ידיים, או נכון יותר מהלך רגליים, ומבט עיניים, כדי ליצור חוויה נזכרת ומשמעותית באמת. הפרויקט כלל טיולים, מפגשים וחוויות משותפות, שהעלו על נס את המורשת האזורית וזכו לפופולריות גדולה.
השנה החליטה המועצה להרחיב ולהעמיק את התכנים והחוויות של המיזם, ובנתה תוכנית פדגוגית מורכבת, שתחזק את הזיקה של כלל התלמידים במערכות החינוך בגזר ליישובי המועצה ולסיפוריהם, עם תכנים וחוויות מותאמי גיל. השבוע, שכלל אינספור אירועי עומק, נוהל על ידי מחלקת בית הספר ומחלקת חינוך חברתי קהילתי, בשיתוף פעולה רוחבי משמעותי של כלל מחלקות המועצה, בתי הספר והקהילה.
שכבה א-ג: מגלים את רזי הסביבה הקרובה
בכל בתי הספר במועצה, שכבות א-ג למדו ויצרו מתוך פרספקטיבה של היכרות עם סביבתם הקרובה, עם מימד של בחירה והתאמות תוכניות וחוויתיות לפי דגשים בית ספריים.
כך, בשלהבת בנים סיירו באסם ובמתפרה, ושמעו מסיפורי הוותיקים על ההיסטוריה של שעלבים. בבית הספר שלהבת בנות יצאו לסיור בעמק אילון, וציירו על אבנים את הנוף הנשקף המאפיין את הסביבה. בבית הספר עתידים כתבו את "ספר המועצה שלי", המקבץ אוסף סיפורים על הישובים והמועצה מפי הילדים, כפי ששמעו ולמדו בקהילה. בבית הספר שדות אילון התלמידים בשכבה ציירו ויצרו מיצגים המתארים את סביבת החיים במועצה וביישוב, בשיתוף הקהילה וההורים. בבית הספר גוונים הילדים הצטלמו בנקודות עניין ברחבי המועצה והעלו את הצילומים ללוח משותף. בבית הספר שחקים מתקיימים מפגשי חונכות שבמסגרתם הבוגרים מלמדים את הצעירים את סיפורה של המועצה ואת המאפיינים המרכזיים והייחוד של כל יישוב. בבית הספר מעין הילידם לומדים להכיר את הסביבה דרך טיול רגלי מנען לסתריה, עם עצירות בנקודות חשובות בדרך. בבית הספר דרור לומדים במסגרת המיזם את מקצוע השפה דרך משימות מגוונות על המועצה, כגון יצירת חיבור 'לו הייתי ראש/ת מועצה', כתיבת המלצה אישית לטיול באזור ותיעוד סיפור היישוב והמשפחה.
שכבה ד': שיעורים בייצוג ושלטון מקומי
איך פועלת המועצה בגזר? אילו אגפים ומחלקות יש בה, ובמה עוסקים בכל אחד ואחת מהם? את ההיכרות החשובה הזו עם גורם משמעותי בחייהם קיבלו תלמידי שכבה ד' בבתי הספר במועצה דרך מערך השיעור "ת.ז. – מועצה אזורית גזר".
בנוסף, ביקרו תלמידי השכבה בבניין המועצה ופגשו את ראשת המועצה
רותם ידלין שסקרה את המתרחש בצורה מונגשת לילדים, לצד בעלי תפקידים אחרים שהסבירו את מהות ואופן פעולת המועצה ביומיום.
שכבה ה': גזר לאורך ולרוחב
במסגרת שבוע 'נוף ילדותי' יצאו תלמידי כיתות ה' בגזר ללמוד ולחקור דרך הרגליים והמפגש הבלתי אמצעי את סוגי ההתיישבות השונים שלנו במועצה, מההווה דרך העבר ועד העבר הקדום במרחב.
במהלך השבוע התקיימו סיורים רבים בנושא ההתיישבות ביישובים השונים במרחב המועצה: הילדים פקדו את מוזיאון בית החמרה בנען והשתתפו בסיור בקיבוץ גזר ובגן הלאומי תל גזר. בנוסף לכך, מדריכי תנועות הנוער, בשיתוף מחלקת החינוך, העשירו את תלמידי כיתות ה' בתכני 'היישוב שלי' כחלק מתפיסת הרצף החינוכי
שכבה ו': ההשראה שלי בגזר
תלמידי כיתות ו' בבתי הספר מועצה העמיקו בלימודים בחברותא על דמויות המופת שצמחו ביישובי המועצה וסייעו להקמתם. סיכום הלמידה התרחש ביער חולדה, שם צפו תלמידי השכבה בהצגה 'הרצל בא לבקר', שממחישה את הקשר בין החזון הציוני, כפי שראה אותו חוזה המדינה, לבין החיים באזור בימינו. לצד זאת התלמידים רכשו אוצר מילים ומושגים הנוגע לטיפול ביער ולגישה הציוניות לייעור כחלק ממושגי המפתח חזון, הגשמה, חלוציות והתיישבות.
שכבה ז-ט: יהדות, אמנות ושורשים
ילדי שכבות ז' עד ט' סיירו ביישובים שונים במועצה ופגשו אמנים ויזמים מקומיים מתחום הקיימות, שגזר רואה בו נושא רב חשיבות. תלמידי כיתות ז', בנוסף, למדו וחקרו את היישובים שלהם במסגרת עבודת שורשים מיוחדת, עם כתבי חידה שמאירים סוגיות וזמנים משמעותיים בהיסטוריה היישובית. את פעילות כתבי החידות העבירו תלמידי כיתות ז' לתמידי כיתות ו' בתנועות הנוער שלהם, בשותפות מחלקת הנוער.

תמונות משבוע נוף ילדותי בגזר