מצפה טל נפתח למבקרים תוך שמירה על הניקיון ואכיפה

האתר לזכרו של סגן טל צמח ז"ל, במועצה האזורית גזר, נסגר אשתקד בגלל לכלוך שהשאירו מטיילים; ראשת המועצה, רותם ידלין, חתמה על אמנת "קחו איתכם את הזבל". בני נוער ומתנדבים מגזר יעסקו בפעילויות הסברה ואכיפה כדי לשמור על האתר ולמנוע את פיזור הלכלוך.

מצפה טל הוקם לזכרו של סגן טל צמח ז"ל שנפל ב 19 למרץ 2002 בהתקלות עם מחבלים בבקעת הירדן והוא נמצא בגן מרהיב הצופה אל המרחבים אותו מטפחת משפחתו של טל ז"ל. המצפה נסגר למבקרים אשתקד בגלל הלכלוך שהשאירו בו מטיילים רבים.  לכן, המועצה האזורית גזר הצטרפה למיזם 'קחו אתכם את הזבל' שהקימה פרופ' מיכל ציון, במטרה לשמור על הסביבה שלנו נקייה, ירוקה ופורחת.המיזם מחזיר את האחריות האישית אלינו - המטיילים- על-ידי העלאת מודעות לצורך לקחת שקיות לטיול, לאסוף את הזבל אחרינו, ולקחת אותו לפח אשפה בסוף הטיול.

את המיזם אימצו תלמידי מגמת מדעי הסביבה של תיכון ברנקו וייס איתן שיחד עם היחידה הסביבתית, מתנדבים מהקהילה וסטודנטים מלגאים, יפתחו את המצפה לפעילות בזמנים מוגדרים בסופי שבוע, יבצעו פעולות הסברה לילדים ולמטיילים על שמירה על ניקיון, וישמרו על מצפה טל ואתרים נוספים במועצה נקיים ומזמינים.

ראשת המועצה, רותם ידלין, אמרה בטקס החתימה: "כל מי שאוהב לטייל ואוהב את הארץ הזו, רואה שבשנים האחרונות אתרי הטבע והטיולים שלנו מתמלאים בלכלוך שמטיילים ונופשים משאירים אחריהם. מראות שלא נראים במקומות אחרים בעולם. כמי שרואים את עצמם אחראים על המרחב הכפרי והשטחים הפתוחים בישראל, אימצנו במועצה אזורית גזר את מיזם 'קחו אתכם את הזבל' שהקימה פרופ' מיכל ציון, במטרה לשמור על הסביבה שלנו נקייה מלכלוך שמותירים אחריהם מטיילים. המיזם קורא, בראש ובראשונה, לאחריות אישית על-ידי העלאת מודעות, ולצד זאת, נגביר אכיפה כדי שיהיה ברור: בגזר לא מלכלכים. אנחנו משיקים את המיזם במצפה טל, מצפה שהוקם לזכרו של סגן טל צמח ז"ל, שמחר ימלאו 19 שנה לנפילתו. המצפה היפה והמושקע נאלץ לסגור את שעריו לאחר שהתמלא בזבל שהותירו אחריהם מטיילים במקום. כעת עם השקת היוזמה, תלמידי מגמת מדעי סביבה של תיכון אית"ן והיחידה הסביבתית של המועצה - בשיתוף סטודנטים מילגאים – יפתחו את המצפה לפעילות תוך כדי פעולות הסברה לציבור על חשיבות איסוף הזבל, במטרה להותיר אותו פתוח ונקי. כך יעשה גם באתרים פתוחים אחרים במועצה."

פרופ' מיכל ציון, יו"ר "קחו איתכם את הזבל" הודתה  לראשת המועצה, רותם ידלין, על החתימה על האמנה ואמרה: "העמותה הוקמה אשתקד וכבר יש לה תומכים רבים מכל רחבי הארץ של אזרחים שאכפת להם, שרוצים לשמור על הטבע ולהשאיר אחריהם שטח נקי. מפרסמים בפייסבוק שלנו פוסטים עם תמונות של זבל בשמורות טבע ולצערי הרב גם באתרי מורשת והנצחה רבים שמלאים בזבל, כמו שקרה כאן באתר לזכרו של סגן טל צמח ז"ל, יליד קיבוץ חולדה. מדינה חייבת לשמור על ההיסטוריה שלה, על המורשת, לכבד את מי שאהב את הארץ והקדיש את חייו למענה. זאת חובתנו המוסרית זאת לא רשות, לא זכות, זאת חובתנו לשמור על המצפה הזה ועל כל אתרי הזיכרון ושמורות הטבע – שיהיו נקיים. מה אנחנו עושים עם מי שמלכלך? כאן אנחנו "קחו איתכם את הזבל" נכנסים לתמונה במטרה לשנות את ההתנהגות של הישראלי המלכלכך בשתי דרכים: הראשונה – חינוך לאחריות אישית כבר מגיל של גן-ילדים; והשנייה – אכיפה – קנסות גבוהים למי שמשאיר אחריו זבל. ראינו איך זה היה עם מסכות הקורונה וזה יצליח עם הזבל. לא נעים, אבל אין ברירה כי חשוב לייצר הרתעה ואם מישהו ידע שהוא עלול לחטוף קנס של 730 שקל (או הרבה יותר כמו שאנחנו רוצים שיהיה) אז תראו לפתע איך פתאום נקי מסביב: בשמורות הטבע, בגני השעשועים, בחופי הים ובכלל במרחב הציבורי. יש לנו ארץ נהדרת – בואו נתאמץ לשמור עליה".