מדריך מקוצר למפגש עם נחש
בישראל נפוצים כ-40 מיני נחשים. תשעה מבין נחשי הארץ הם נחשים ארסיים והם חיות מוגנות. הם נמצאים כמעט בכל רחבי הארץ כל הזמן. הסיבה שאנחנו לא פוגשים אותם באורח קבוע, קשורה באורח החיים שלהם: נחשים אוהבים מאוד צל, לחות וקרירות, ונוטים להישאר במקום אחד למשך זמן רב.
איך מפחיתים את הסיכוי למפגש עם הנחשים?
לא ניתן להרחיק לחלוטין נחשים מחצר הבית, אך ניתן בהחלט לצמצם את ביקוריהם. הקפדה על חצר נקייה מגרוטאות, מאבנים, משיחים וממקומות מסתור פוטנציאליים לנחשים. הימנעות מהצבת כלובי מכרסמים וציפורים בחצר, מאחר וכלובים כאלה מושכים את הנחשים. גם פיזור מזון המיועד לחיות המחמד המשפחתיות בחצר, עלול למשוך עכברים וחולדות ואחריהם יגיעו גם הנחשים.
מטיילים בטבע ?
הימנעו מהכנסת ידיים או רגליים לשיחים, לכוכים ומחילות, אל מתחת לאבנים או לכל מקום בו עלול לשהות בעל חיים ארסי וכדאי לנעול נעליים סגורות. אם אתם לנים בשטח, מומלץ לסגור את כל הציוד בתיק. יש לבדוק היטב כל פריט ציוד שהושאר בלילה בשטח וכמובן, שלא לגעת או ללכוד חיות בר באשר הן.
אם בכל זאת נקרה נחש בדרככם
מצאתם נחש בבית או בחצר? יש לקרוא ללוכד נחשים מוסמך ועד להגעתו, מומלץ לנסות ולשמור על קשר עין עם הנחש ממרחק בטוח. במקום בו אין סכנה כמו שטחים פתוחים יש להניח לנחש לזחול הלאה ולאחל לו הצלחה בהמשך החיים. יש לזכור שרשות מקומית אינה לוכדת נחשים אלא במבני ציבור או חינוך.
במקרה הכשה
כדאי להרגיע את הנפגע מבחינה גופנית ונפשית. לקבע את האיבר המוכש ולפנות את הפצוע במהירות האפשרית לבית החולים. לא לנסות ללכוד את הנחש חי או מת כדי לא להסתכן בהכשה נוספת אך באם ניתן עדיף לצלמו או לזכור את מראהו. אין לחתוך את מקום ההכשה או למצוץ את הפצע, אין להניח חוסם עורקים או לקרר את האיזור הפגוע.