קידום בריאות הינו שטח מתפתח בבריאות, המבוסס על הבנת בריאות וחולי ומקדם ידע ופעילויות לשמירה על בריאות אופטימלית ואיכות חיים ע"י כל אדם, בכל גיל ולא רק הארכת החיים.

התסמונת המטבולית הינה מצב שעד לפני שנים חשבנו, שהינה חלק מתהליכי ההזדקנות הנורמטיבית (ניוון). למדנו שזהו מצב הקשור באורך חיים, בכל גיל, גם בילדות וקשור לרוב בהשמנת יתר, "ביושבנות" יתר, באכילה של אוכל מתועש העשיר בסוכר, שומן מלח ועוד.

מצב זה הינו מצב הקשור ל סוכרת, מחלות לב וכלי דם, שהינם הסיבה הראשונה לתחלואה, נכות ומוות מוקדם ומיותר.

בתסמונת המטבולית נמצא כי רמות סוכר הדם בצום היא 100-125 מ"ג% ושעתיים לאחר ארוחת תבחין (העמסה של 75 ג"ר גלוקוז) - 140 -200 מ"ג%. מצב זה של תרום סוכרת נפוץ באוכלוסייה והסובלים ממנו נמצאים בסיכון מוגבר פי 2-3, לחלות במחלות כלי דם טרשתיות - גם ללא התפתחות סוכרת, בהשוואה לאנשים עם ערכי סוכר תקינים . הם גם נמצאים בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת וסיבוכיה.

מחקר שפורסם בשנים האחרונות ע"י חוקרים מתל השומר מצא, שגברים צעירים הסובלים מעודף משקל נמצאים בסיכון לחלות בסוכרת בעתיד, גם כשרמת הסוכר בדם אצלם היום תקינה, נמצא שכל עליה ב-1 יחידה של- BMI (מדד מסת הגוף) קשורה בסיכון של כ- 10% לפתח סוכרת ללא גורמי סיכון נוספים כמו, סיפור משפחתי, גיל, חוסר פעילות ועוד. קב' זאת מהווה קבוצת יעד חשובה לתכניות קידום בריאות ומניעת סוכרת ומחלות כלי דם.

מי משתייך לקבוצה זאת ? אני, אתה, חברתי, ביתי, ילדי, הורי ומי לא? הערכה היא שבישראל מצויים כ-400,000 איש בסיכון גבוהה לפתח סוכרת כולל ילדים וצעירים. קצב ההפיכה מטרום סוכרת לסוכרת בישראל הוא כ-6% לשנה. התערבות טיפולית לפיתוח מודעות, לעידוד אורח חיים בריא יכולה להפחית את התפתחות הסוכרת ומחלות נלוות אצל הסובלים מטרום סוכרת בכ-60%.

מניעת הסוכרת אפשרית ע"י איתור מוקדם וטיפול מניעתי. לשם כך יש צורך לפתח מודעות בכלל האוכלוסייה, למצב טרום סכרת ולחשיבות הפניה לבדיקה. לפתח תכניות קידום בריאות קהילתיות ופרטניות לאורח חיים בריא הכולל , תזונה בריאה, הפחתת עודף משקל , פעילות גופנית ,ובמקרי הצורך גם טיפול תרופתי במצבים הנלווים כמו לחץ דם לא מאוזן ויתר שומנים בדם.

קידום בריאות הינו תהליך שוחק , ארוך ומיגע כמו פעילות בחדר כושר שתחילתו קשור בקושי, בתירוצים כמו "אין לי זמן, אני לא בנוי לזה, כיום התפתחות הרפואה וחידושים בסוכרת נותנת פתרונות. יש משאבה..ועוד".

האם את אתה מסכים לנהוג ברכב, שבכל רגע יכול להתפוצץ צמיג ? האם אתה מוכן שילדייך ירכבו על אופניים ללא קסדה?
קח אחריות, בא לעשות היום למען עצמך ויקירך למען עתיד בריא ובטוח יותר. השקע את כספך ומרצך בהנאה ובריאות ולא בחולי ותרופות.

להלן קבוצות בסיכון שחיבות להיבדק:
גיל מעל 40.
אדם עם מסת גוף (BMI) מעל 25 וגורם סיכון אחד או יותר מהבאים:
לחץ דם מעל 140 מ"מ כספית סיסטולי או 90 מ"מ דיאסטולי.
כולסטרול HDL פחות מ- 35 מ"גֵ /ד"ל.
מוצא אתיופי או ערבי.
סוכרת הריונית או תינוק שנולד במשקל מעל 4 ק"ג.
עבר של מחלות לב כלי דם במשפחה.
אישה עם שחלות פוליציסטיות הסובלת מעודף משקל BMI - מעל 30.
אדם הלוקח תרופות הגורמות לעליית רמת הסוכר בדם כמו סטרואידים, תרופות אנטי פסיכוטיות ועוד.
גם ילדים שמנים כדאי שיבדקו .
מעבר לבדיקות, מומלץ לקחת אחריות ולפעול למען עתיד בריא וטוב .
מודעות , אימוץ אורח חיים יותר בריא, הפחתת משקל עודף ב5-7% מפחית את הסיכון לסוכרת. הורדת כמות השומן בתזונה לכדי 30% ולא יותר מ 10% שומן רווי . הפחתת פחמימות פשוטות וסוכרים. ריבוי ירקות ,העלאת צריכת הסיבים התזונתיים בתזונה. פעילות גופנית של כ-30 דקות ברוב ימי השבוע, מעקב רפואי ובדיקות כנדרש. מומלץ להצטרף לארגונים או קבוצות תמיכה כמו "האגודה הישראלית לסוכרת" שפועלת להגברת המודעות, הידע, ויכולת ההתמודדות האישית עם מצב טרום סוכרת, כמו עם גם עם הסוכרת. לשירותכם פועל סניף האגודה בגזר.
אנו כאן כדי לתמוך, לעזור ,לידע ליצור קהילה בריאה וחזקה
הפעילות הקרובה תתקיים ביום ב'; 13.6.16 בשעה 18:00 במרכז היום לאזרח הוותיק בבית חשמונאי. 

לפרטים על פעילויות קידום בריאות בגזר ניתן לפנות לחנה סיבוני יו"ר הסניף האגודה הישראלית לסוכרת בגזר-054-6573563