דף מידע לתושב בנושא הסכנות וזיהום מקמיני עצים (המידע מתייחס לקמין עצים על כל סוגיו)
אין כמו לשבת ליד האש הבוערת בקמין בחיק המשפחה, לראות את הלהבות ולהרגיש את החום, אך ברצוננו להפנות את תשומת ליבכם למספר עובדות שחשוב לנו שתכירו:
מה קורה כשעץ נשרף?
בתהליך שריפת עץ, על כל סוגיו, נפלטים לאוויר שבסביבתו תוצרי שריפה מזהמים. שריפת העץ בקמינים מייצרת פליטה של חלקיקי חומר קטנטנים (PM) וסוגים שונים של תרכובות אורגניות כגון: חומרים אורגניים טבעתיים פוליארומתיים (PAHs) , בנזן ופורמאלדהיד. חלק מחומרים אלו ידועים כמחוללי סרטן או מוטגניים (מחוללי מוטציות) ואף גורמים למפגעי ריח. הסכנות הבריאותיות מתעצמות כאשר החשיפה למזהמים אלו היא חשיפה כרונית (לאורך זמן, כגון מספר שבועות/חודשים/שנים). עיקר הסיכון לאוכלוסייה הרגישה שביננו - ילדים, אוכלוסיית הגיל השלישי ואנשים בעלי מחלות כרוניות שונות, ולאוכלוסייה העוסקת בפעילות אירובית בזמן ביצוע הפעילות (שאיפת עשן בזמן הליכה מואצת או ריצה מגביר את הסיכוי לפגיעה בעקבות חשיפה למזהמי האוויר המצויים בעשן).
רמת זיהום האוויר הנגרמת מתוצרי השריפה והעשן, נגזרת מרמת הלחות המצויה בעץ, בטמפרטורת הבעירה (ככל שהטמפרטורה גבוהה יותר, שריפת חומרי הבעירה שלמה יותר ויש פחות פליטה של מזהמי אוויר) ומנוכחות של חומרים כגון דבקים, שרף, צבעים, חומרי הדברה נגד חרקים וכו' , המצויים בעץ.
האם הזיהום הוא רק בחוץ?
רובנו לא מודעים כי בנוסף לזיהום הנפלט לסביבה מארובת הקמין וכתוצאה משריפת העץ בו, נוצר גם זיהום אויר לא מבוטל ושאינו תמיד מורגש, בתוך הבית בו פועל הקמין. זיהום תוך מבני זה מתאפשר כשאטימות הקמין אינה מוחלטת וכן כתוצאה מפתיחת דלת הקמין לצורך תפעולו. יש לייחס חשיבות גם לעובדה כי לרוב, חלונות הבית סגורים בזמן הפעלת הקמין, דבר שמגביר את ריכוז המזהמים השונים בתוך הבית ואת החשיפה של בני הבית לזיהום. זיהום אוויר זה בחלקו נותר כזיהום אוויר ובחלקו שוקע על רצפת הבית ומהווה מקור לחשיפה נוספת לזיהום דרך מגע.
חלק משמעותי מזיהום האוויר, חודר לבתי השכנים גם כאשר חלונות הבתים סגורים ובכך מסכנת הפעלת הקמין, שלא לצורך, את בריאות בני הבית וגורמת עוגמת נפש לא מבוטלת גם לשכנים ולסביבה.
מהי חומרת הזיהום?
הזיהום הנפלט מקמיני העצים הינו משמעותי ביותר חוקרים מהתחום טוענים כי 30% מזיהום האוויר בחורף מקורו בהפעלת קמינים, מנתוני המשרד להגנת הסביבה (משנת 2018), עולה כי שרפת עץ לחימום ביתי באמצעות קמינים תורמת כ- 8% מסך פליטת החלקיקים הנשימים מסוג PM10 וכ- 10% מסך פליטת חלקיקים עדינים מסוג PM2.5 (חלקיקים נשימים), הנפלטים מסך כל מקורות הפליטה בישראל (לא כולל מקורות טבעיים כגון סופות אבק). החלקיקים הזעירים הללו חודרים למערכת הנשימה ולאיברים נוספים בגוף ועלולים לפגוע בהם.
כאמור, בנוסף לפליטה של החלקיקים יש גם פליטה של תוצרי שריפה גזיים רעילים ומסרטנים כגון בנזן, קדמיום, עופרת, בנזו א-פירן פורמאלדהיד ועוד חומרים מסרטנים. הזיהום הזה נפלט בתוך שכונות המגורים שלנו ואל תוך הבתים.
מה אומרים המומחים?
בשנת 2011 הוקמה ועדת מומחים בנושא מצב איכות האוויר בישראל. הועדה קבעה כי במטרה להפחית באזורים מיושבים את פליטות מזהמי האוויר, יש לאסור את השימוש בפחם ועצים לחימום ביתי . ועדה זו הגישה המלצותיה למשרד להגנת הסביבה.
בנוסף הוציאה האגודה למלחמה בסרטן את הנוסח הבא: "חשיפה מתמדת לעשן המיוצר על ידי בערת עצים עלולה להגדיל את ההסתברות לסרטן, בעיקר של הראות (לרבות חלקים אחרים של מערכת הנשימה)"
מחקרים שונים מצאו כי חשיפה לעשן עצים עלולה לגרום לתחלואה רבה בקרב כלל האוכלוסייה אך הרגישות הגדולה ביותר לעשן היא אצל ילדים, תינוקות, נשים בהריון בני הגיל השלישי וחולים. רשימה חלקית של מחלות ששאיפת עשן עצים, עלולה לגרום כוללת אסטמה, קוצר נשימה, ברונכיטיס, סינויסיטיס, דלקת ריאות, סרטן ראות ,COPD סרטן שד מחלות לב וכלי דם ועוד.
לעשן ישנה גם השפעה טרטוגנית (פגיעה בעוברים), ולעליה בסיכון למוות בעריסה.
מחקר מהעת הנוכחית מראה על קשר ישיר בין תמותה מוגברת מקורונה לזיהום אוויר, כשיש עלייה בזיהום אוויר, יש עלייה בסיבוכי הקורונה באותם הישובים.
בסוף ספטמבר 2020, התכנסה וועדת הפנים ואיכ"ס לדיון בנושא. בסיום השמעת דברי המומחים, ביקשה יו"ר הוועדה מיקי חיימוביץ, מהמשרד להגנ"ס לקדם חוק להסדרת השימוש בקמינים ביתיים. במקביל כ- 30 רשויות ברחבי הארץ, הגבילו את שריפת העץ בקמינים בשל זיהום האוויר הנוצר וההפרעה לבריאות ורווחת התושבים.
סיכום החסרונות בשימוש בקמיני עצים:
- עשן שרפת העץ בקמינים יוצר זיהום אוויר רב, בתוך הבית ומחוצה לו, הפוגע לא רק בבני האדם אלא גם בסביב ובבעלי החיים.
- שריפת עצים בקמינים פולט בין היתר, פחמן דו-חמצני (CO2) שהינו גז חממה ותורם למשבר האקלים והסביבה בו אנו מצויים.
- עשן הקמין מפריע לשכנים, יוצר מטרדי ריח , מונע מהם לפתוח את חלונות הבית ולאווררו וכן גורם לריח עשן על הבגדים והכביסה.
- ריח העשן גורם לאי נוחות רבה ועלול לגרום לפגיעה בבריאות תושבי השכונה שרוצים לצאת לפעילות גופנית בחוץ ולשאוף אויר צח.
אז מה עושים?
המשרד להגנת הסביבה קבע כי קמיני עצים נחשבים המזהמים ביותר מבין אמצעי החימום הביתיים. הדרך היעילה ביותר להפחית את הזיהום היא פשוט לא להשתמש בהם. שימוש בעץ רטוב או רקוב או עץ שמכיל כימיקלים, למשל צבע, לק וכדומה מעלה את רמת הזיהום שנוצר.
המזגן הוא אמצעי החימום הנקי מכולם. אמצעי חימום נוספים שמזהמים פחות הם קמין גז, רדיאטור וקונווקטור.
אם בכל זאת נעשה שימוש בקמין או אח, רצוי לשרוף מוצרים אקולוגים המכילים אחוזי לחות נמוכה, ובעלי דחיסות גבוהה שתורמת להורדה משמעותית של עשן וזיהום אוויר בסביבה ובתוך הבית.
ומהי עמדת המועצה?
מועצה אזורית גזר, בהובלת היחידה הסביבתית והוועדה לאיכות הסביבה, רואה עצמה מובילה מדיניות אקולוגית וסביבתית. בכך, דוגלת המועצה במזעור הזיהום הסביבתי הנגרם מכל גורם שהוא, ובפרט קמיני העץ לסוגיהם.
כמו כן, המועצה מעוניינת לעודד את השמירה על בריאות תושביה ולהביא לתשומת ליבכם מידע חשוב זה.
אנו מבקשים מן הציבור הרחב ולמענו, להימנע משרפת עץ בכל סוגי הקמינים ומהשימוש בקמינים בכלל, שהוכחו מעל לכל ספק, כפוגעים בבריאותנו ובסביבתנו.
בשבלינו.
חורף נעים.